Příběh Chlumanských brambor

Obec Chlumany leží v objemné kotlině malebného podhůří Šumavy nedaleko Vlachova Březí na Prachaticku.
Její název pochází od typicky táhlých okolních vrchů (ve staročeštině chlumů). Pro nečekaně příhodné mikroklima a bonitní ornou půdu se okolí Chluman říká s nadsázkou pomerančový kraj.

Obec se připomíná od roku 1383. Obyvatelé se od nepaměti zabývali zemědělstvím, místo již od středověku proslulo také ovocnými sady. Tradice produkce potravin je živá i v současné době v podobě vyhlášeného venkovského trhu a Ky. By zahrady.

Živá tradice

Mezi typické místní plodiny patří Chlumanské brambory. Na bohatou historii jejich pěstování navázala před 15 lety Zemědělská společnost Chlumany patřící do skupiny Agrokomplexu Šumava. S tímto datem přichází do podhorské části Šumavy moderní technologie pěstování a uskladňování brambor.

Šetrně s brambory jako s ovocem

Skladový areál na okraji obce prošel v roce 2021 rozsáhlou modernizací s cílem zacházet šetrně s brambory jako s ovocem. Dvě haly s klimatizací pojmou 800 tun brambor, v dalších objektech jsou provozy posklizňového třídění, loupání, balení a expedice s maloobchodním a velkoobchodním prodejem.